Piestový alebo skrutkový kompresor? Podľa čoho sa rozhodnúť.

Malý kompresor má svoje obmedzenia

Keď malé podniky alebo prevádzky investujú do kompresora, často sa rozhodujú na základe aktuálnej potreby stlačeného vzduchu. Často je tento dopyt relatívne nízky. A tak investujú do relatívne malého vzduchového kompresora. Dáva zmysel. Problém je v tom, čo sa stane potom. Pretože tieto malé podniky často zistia, že prerastú svoje vzduchové kompresory. Je ľahké urobiť chybu. Pozeráme sa na to, prečo to ľudia robia.

Investičné náklady nie sú rovnaké ako celkové náklady

Prevádzka s veľmi základnými potrebami stlačeného vzduchu si často kúpi základný piestový kompresor s nízkymi investičnými nákladmi. Zrozumiteľné. A nie nevyhnutne nesprávna voľba. Cenovka na kompresore však nie je presným ukazovateľom toho, koľko to bude stáť počas jeho životnosti.

Počiatočná investícia je len zlomkom celkových nákladov na vlastníctvo kompresora. Inými slovami? Nie je to veľmi dobrý ukazovateľ toho, čo je „dobrý obchod“.

Ako sa stáva, väčšina peňazí, ktoré miniete na váš kompresor, pôjde na náklady na energiu. Si pripravený? Náklady na energiu tvoria 70 – 80 % celkových nákladov. Inými slovami, cena a údržba spolu tvoria 20 – 30 % celkových nákladov…

To neznamená, že piestový kompresor je vždy nesprávna voľba. Určite sú chvíle, kedy to bude skvelá investícia, najmä pre malé firmy typu DIY, ktoré používajú kompresor tak zriedka, že náklady na energiu, kvalita vzduchu alebo hluk nie sú až také dôležité.

Ak sa však chystáte investovať do malého kompresora, mali by ste sa prinajmenšom pozrieť na výhody rotačného skrutkového kompresora. V hierarchii kompresorov je v podstate o krok vyššie. Rozdiely medzi piestovým vzduchovým kompresorom a rotačným skrutkovým vzduchovým kompresorom sú však obrovské.

Investícia do budúcnosti

Prvý hore? Kúpna cena. To je vo všeobecnosti vyššie pre vzduchový kompresor s rotačnou skrutkou, ale ako sme vysvetlili, celkové náklady na vlastníctvo môžu byť oveľa nižšie. To bude závisieť od toho, koľko ho budete používať.

Napríklad rotačný skrutkový vzduchový kompresor Sonetto 3-9 je superúčinný a spotrebuje oveľa menej energie ako piestový kompresor (a menej ako veľa podobných kompresorov s rotačným skrutkovým kompresorom). To znamená, že prevádzkové náklady sú nižšie. Ak ho používate často, vďaka nižším prevádzkovým nákladom ušetríte potenciálne obrovské množstvo peňazí, na rozdiel od častého používania piestového vzduchového kompresora. Ďalšia výhoda navyše? Znížená spotreba energie znamená aj menej emisií a menšiu uhlíkovú stopu.

Čistý vzduch pre čistejšie nástroje a produkty

Ďalšou veľkou výhodou rotačných skrutkových kompresorov je to, že obmedzujú obsah oleja v systéme stlačeného vzduchu. Menej oleja v stlačenom vzduchu znamená, že do vášho vzduchom poháňaného náradia sa dostane menej oleja. V dôsledku toho vydržia dlhšie. Kvalita vašich konečných produktov bude tiež lepšia.

Je čas porovnať to s typickým piestovým vzduchovým kompresorom. Typický piestový kompresor má prenos oleja viac ako 30 dielov na milión, čo je oveľa viac ako typický rotačný skrutkový kompresor. Sonetto 3-9 od ALUP znižuje prenos ropy na iba 5 miliónov dielov.

Menej hluku znamená väčšiu flexibilitu

Piestové kompresory sú hlučné. Veľmi hlasný. V skutočnosti podliehajú predpisom o hluku. Buďte opatrní, pretože môžete ohroziť sluch osoby, ktorá ho obsluhuje. Áno. TAK nahlas. Mali by ste očakávať, že pri dobrej údržbe budú produkovať asi 85 decibelov.

Asi najdôležitejším aspektom je však údržba. 

Dúfajme, že ste si vedomí potenciálnych výhod vzduchového kompresora s rotačnou skrutkou oproti piestovému vzduchovému kompresoru. Ale na konci dňa je dôležité naozaj pozorne sa pozrieť na svoje vlastné požiadavky. Na dnes…a zajtra. Vaše súčasné potreby stlačeného vzduchu môžu naznačovať, že rotačný skrutkový kompresor je správna cesta.

Kontaktný formulár
Vyplňte prosím nižšie uvedený formulár a jeden z našich zástupcov vás bude čoskoro kontaktovať.